Strategické řízení a tvorba strategie podniku - Klouzalová, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem bakalářské práce bylo posouzení činnosti strategického managementu ve vybraném výrobním podniku. Zkoumaný objekt, podnik A, se zabývá všeobecnou zakázkovou výrobou pro strojírenský průmysl. Veškeré analýzy (finanční analýza, SWOT analýza, STEP analýza) byly provedeny v letech 2006 až 2008 . Na těchto základech byly stanoveny předpoklady budoucího vývoje. Tyto předpoklady ovlivňovaly faktory z vnějšího i vnitřního prostředí podniku. Byly stanoveny tři varianty budoucího vývoje, a to likvidace konkurence, spolupráce s novým dodavatelem a vstup na nové trhy. Strategičtí manažeři podniku A svůj úspěch vidí v růstu podniku, ve zlepšování kvality svých výrobků, ve snižování nákladů, v rychlosti plnění zakázek a ve včasném placení odběratelů. Jedině pomocí těchto faktorů lze dosáhnout kladného výsledku hospodaření.
Strategic management and development of business strategy
Keywords: strategie podniku; strategický management; varianty budoucího vývoje; business strategy; strategic management; options for future development