Problematika eutanazie v České republice (k 1. 1. 2016) - Bicková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá problematikou eutanazie v České republice a je členěna do čtyř základních kapitol. První kapitola se věnuje tématu smrti a umírání ve spojení s komplexním pojetím člověka a jeho důstojnosti. Druhá kapitola vyhrazuje dostatek prostoru pro nezbytné definování eutanazie, objasnění souvisejících pojmů a nastínění základních argumentů pro a proti eutanazii. Ve třetí kapitole je uveden holandský model jako názorná ukázka toho, jak probíhá eutanazie v praxi. Následuje krátké shrnutí pozic, které eutanazie a asistovaná sebevražda zaujímají v různých státech světa. Závěrečná stěžejní kapitola se soustřeďuje na legislativní ukotvení a probíhající diskuzi v rámci České republiky. Práce se snaží zhodnotit současnou situaci a ze zjištěných informací vyvodit pravděpodobný vývoj. V závěru se nezapomíná zmínit o paliativní péči jako možné alternativě eutanazie.
The issue of euthanasia in the Czech Republic (to January 1, 2016)
Keywords: Eutanazie; usmrcení na žádost; asistovaná sebevražda; smrt; umírání; důstojnost; Česká republika; legislativní zakotvení; návrh zákona; veřejné mínění; politika; paliativní péče; Euthanasia; killing on request; assisted suicide; death; dying; dignity; Czech Republic; state of legislation; bill; public opinion; politics; paliative care