Kvalita služeb poskytovaných zákazníkům ve vybrané společnosti - Hrubá, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou kvality služeb poskytovaných zákazníkům s cílem analýzy současné situace, konkrétně ve společnosti E.ON Česká republika, s.r.o. a navrhnutí opatření na zlepšení tohoto systému poskytování služeb zákazníkům na základě zjištěných výsledků.
The quality of customers service in selected companies
Keywords: Systém managementu kvality; kvalita; E.ON Česká republika; s.r.o.; služby; zákazníci; Quality management system; Quality; E.ON Česká republika; s.r.o.; Services; Customers