Základní makroekonomické ukazatele ČR v ukazatelích OECD - Komendová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Cílem práce je poskytnout aktuální základní přehled o vývoji ekonomiky České republiky v klíčových ukazatelích, které vydává a zpracovává Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Metody použité k tomuto účelu jsou kvalifikovaná heuristika, která je použita pro výběr ekonomických indikátorů v časové řadě 2000-2010, a metoda výběru a komparace vybraných ekonomických veličin, protože některé údaje či výsledky je nutné dále konfrontovat s údaji a výsledky jiných zpracovatelských institucí včetně jejich metodologie (Český Statistický úřad, Eurostat). V této práci jsou rovněž zahrnuty některé ukazatele vzdělávání, jejichž vliv na českou hospodářskou politiku je značný. Praktická část nás seznamuje s OECD a definuje hlavní makroekonomické ukazatele, jako jsou hrubý domácí produkt, inflace a nezaměstnanost, jejich druhy a způsoby měření. V této části je také zahrnut popis vybraných ukazatelů vzdělávání. Praktická část je věnována popisu těchto ukazatelů od roku 2000 do roku 2010.
The basic features of the economics of the Czech Republic in OECD indicators
Keywords: OECD; hrubý domácí produkt; inflace; nezaměstnanost; vzdělávání; OECD; Gross Domestic Product; inflation; unemployment; education