Homeopatie, akupunktura a akupresura v těhotenství, za porodu, v šestinedělí v intervencích porodní asistentky - Panušová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Prvním cílem bakalářské práce bylo zjistit názory porodních asistentek na homeopatii, akupunkturu a akupresuru v těhotenství, za porodu, v šestinedělí. Na základě tohoto cíle byla zvolena výzkumná otázka: Jaké názory mají porodní asistentky na homeopatii, akupunkturu a akupresuru v těhotenství, za porodu, v šestinedělí? Druhým cílem bylo zjistit zkušenosti porodních asistentek s homeopatií, akupunkturou a akupresurou v těhotenství, za porodu, v šestinedělí. Stanovená výzkumná otázka k tomuto cíli zní: Jaké zkušenosti mají porodní asistentky s homeopatií, akupunkturou a akupresurou v těhotenství, za porodu, v šestinedělí? Další cíl této bakalářské práce bylo zjistit názory žen těhotných, rodících, v šestinedělí na homeopatii, akupunkturu a akupresuru. Stanovená výzkumná otázka k tomuto cíli zní: Jaké názory mají ženy na homeopatii, akupunkturu a akupresuru v těhotenství, za porodu, v šestinedělí? Čtvrtým cílem této práce bylo zjistit zkušenosti žen těhotných, rodících, v šestinedělí s homeopatií, akupunkturou a akupresurou. Na základě tohoto posledního cíle byla zvolena výzkumná otázka: Jaké zkušenosti mají ženy s homeopatií, akupunkturou a akupresurou v těhotenství, za porodu, v šestinedělí? Výzkum byl proveden kvalitativní metodou pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Empirická část probíhala v období od prosince 2012 do března 2013. Zkoumaný soubor tvořilo deset respondentů, pět porodních asistentek a pět žen, které v těhotenství, při porodu nebo v šestinedělí využily alespoň jednu ze zkoumaných léčebných metod. Jedná se o dva výzkumné soubory, proto musely být vytvořeny dva typy rozhovorů. Jednotlivá data byla zachycena formou audiozáznamu nebo pouze písemně. Nahrávky byly přepsány/transkribovány do formy spisovného textu, poté probíhalo kódování dat pomocí barevných označení jednotlivých částí, pro snazší nalezení hlavních významových kategorií. Při tlumočení dat byly použity citace respondentů. Z výzkumného šetření vyplynulo, že vztah porodních asistentek k homeopatii byl převážně kladný. Jen jedna PA měla opačný názor. Akupunktura není porodním asistentkám tak blízká jako homeopatie. Dvě porodní asistentky uvedly kladný názor na tuto metodu. Další tři asistentky vyjádřily spíše neutrální názor, to znamená, že akupunkturu hodnotily v některých věcech kladně a v jiných záporně. Na akupresuru měly všechny dotazované porodní asistentky kladný názor. Homeopatie je mezi porodními asistentkami v praxi nejrozšířenější ze zkoumaných metod. Všech pět porodních asistentek má osobní zkušenost s homeopatickou léčbou. Tři z pěti používají tuto metodu přímo ve své praxi. Akupunkturu nepoužívá ani jedna oslovená porodní asistentka. Vlastní zkušenost s touto alternativou má pouze jedna asistentka. Akupresuru v praxi využívají dvě porodní asistentky z pěti oslovených. Dvě porodní asistentky popsaly osobní zkušenosti s akupresurou, ale v praxi jí nepoužívají. Jedna asistentka v praxi tuto metodu nevyužívá, a ani nemá žádnou osobní zkušenost. Z výsledků jednoznačně vyplynulo, že všechny oslovené ženy mají na homeopatii pozitivní názor. Z dalších uvedených výpovědí vychází, že dvě ženy mají na akupunkturu pozitivní názor. Dvě ženy vyjádřily neutrální postoj, jedna z důvodu nedůvěry ve schopnosti terapeuta, druhá žena si nebyla jistá účinností této metody. Další žena měla záporný názor na tuto zkoumanou metodu. Všechny dotazované ženy uvedly zkušenosti s homeopatickou léčbou, ani jedna nehodnotila léčbu negativně. Zkušenosti s akupunkturou měly tři respondentky, dvě respondentky akupunkturu nikdy nezkusily. Zkušenosti s akupresurou neuvádí pouze jedna žena. Ostatní oslovené ženy zaznamenaly s touto terapií pozitivní výsledky.
Homeopathy, Acupuncture, Acupressure during Pregnancy, Labor and Postpartum in the intervention of a Midwife
Keywords: porodní asistentka; homeopatie; akupunktura; akupresura; těhotenství; porod; šestinedělí; midwife; Homeopathy; Acupuncture; Acupressure; pregnancy; delivery; puerperium