Problematika ošetřovatelské péče při aplikaci transfuze - Pešková, Radmila (Jihočeská univerzita, 2014)
Abstrakt Problematika ošetřovatelské péče při aplikaci transfuze Současný stav: Transfuze je podání plné krve nebo jejích komplementů (plazma, erytrocyty) do krevního řečiště. Odpovědný za podání transfuze je lékař, který transfuzi provádí. Během aplikace je důležitá spolupráce sestry s lékařem, jakákoliv chyba může ohrozit pacienta na zdraví i životě (Vyhnálek, 2003). Mezi sesterské kompetence při aplikaci transfuze patří odběry krve u pacienta na vyšetření krevní skupiny a křížové zkoušky, příprava pomůcek a setu, zajištění žilního vstupu, zajištění kompatibility krve a krevní konzervy u lůžka pacienta, sledování pacienta během podání transfuze a vedení dokumentace (Vokurka, 2005). Cílem výzkumu: byla zjistit problematika ošetřovatelské péče o pacienta s potřebou krevního převodu. Dále zjistit zda sestry dodržují standardní ošetřovatelský postup o pacienty s potřebou krevního převodu. Metodika: Empirická část bakalářské práce byla vypracovaná na základě kvalitativního výzkumného šetření sběr dat pomocí rozhovorů. Kvalitativní šetření bylo doplněno pozorováním sester technikou auditu. Výsledky byly zpracovány za pomoci otevřeného kódování tužka a papír byly tvořeny kódy, které byly rozčleněny do kategorií a podkategorií. Výzkumný soubor: Rozhovor byl určen pro všeobecné sestry pracující na chirurgickém a ortopedickém oddělení Nemocnice České Budějovice a.s. Rozhovory probíhaly po domluvě s vrchními sestrami daných oddělení. Šlo o záměrný výběr, který byl ovlivněn ochotou participantů spolupracovat. Vzorkování bylo ukončeno po teoretickém nasycení získaných dat. V rámci semestrální praxe byl proveden audit u 5 sester. Výsledky: Na základě výzkumného šetření bylo zjištěno, že sestry mají dobré teoretické znalosti v péči o pacienta potřebou krevního převodu, ale jsou určitá místa, kde se u sester projevila slabší stránka. Slabší stránky sester se objevily u vyjmenování druhů transfuze, krevních přípravků. Nejslabší stránku sestry projevily u krevních derivátů. Znalosti v této oblasti je třeba si neustále doplňovat a rozvíjet. Z výsledků vyplývá, že znalosti sester v péči o pacienta před aplikací transfuze je výborná. Další zkoumanou částí výzkumu bylo zjistit, jaké povinnosti musí sestry vykonávat během aplikace transfuze. Zde bylo zjištěno, že ne všechny sestry dodržují doporučený postup v pozorování pacienta během aplikace transfuze. Poslední částí výzkumného šetření bylo zjistit, jaké jsou povinnosti sester po aplikaci transfuze. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že sestry vědí, jak mají manipulovat s ukončenou transfuzí a že jí mají ponechávat ve speciální ledničce po dobu 24 hodin. Dále všechny dotazované sestry po ukončení transfuze změří pacientovi fyziologické funkce a ty následně zapíše do ošetřovatelské dokumentace. Dále z výzkumného šetření bylo vyzkoumáno, že čím je delší praxe a čím častěji se sestry setkávají s aplikací transfuze, hrozí menší poškození zdraví pacienta. Z výsledků auditu aplikace transfuze vyplývá, že nejčastějších chyb, kterých se sestry dopouštěly, byly v nedostatečné identifikaci pacienta, nedodržením doporučené doby aplikace a nedostatečným kontrolováním stavu pacienta během a po transfuzi. Závěry: Z výsledků šetření vyplývá, že dotazované sestry mají o dané problematice poměrně široké povědomí. Znají ošetřovatelskou péči o pacienta s potřebou krevního převodu před, během a po aplikaci. Z výzkumu vyplývá, že čím častěji se sestra setkává s aplikací transfuze, tím lepší jsou její dovednosti v aplikaci transfuze. Výzkum prokázal, že přestože se sestry znají standardní ošetřovatelský postup o pacienta s potřebou krevního převodu, v praxi jej zcela nedodržují.
The problems of nursing care during the application of transfusion
Keywords: Ošetřovatelská péče; aplikace transfuze; krev; pacient; sestra; Nursing care; transfusing; blood; patient; nurse