Adaptace seniorů na pobyt v domově pro seniory - Hálová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem adaptace seniorů na pobyt v domově pro seniory. Cílem práce je analyzovat vybrané faktory, které ovlivňují úspěšnou adaptaci seniorů na prostředí domova pro seniory. Mezi zkoumané faktory jsou zařazeny následující: otázka dobrovolnosti vlastního rozhodnutí k nástupu do domova pro seniory, otázka zapojení se do aktivizačních programů nabízených prostřednictvím sociálního zařízení a otázka intenzity kontaktů seniora s rodinou. Teoretická část je zaměřena na vymezení základních pojmů spojených s touto problematikou. Praktická část je věnována výzkumnému šetření. Pro zpracování výsledků praktické části je zvolena metoda terénního výzkumu s cílem kvantitativního zpracování získaných dat. Jako výzkumný nástroj pro sběr dat bude sestaven strukturovaný rozhovor.
Adaptation of seniors to the stay in homes for elderly persons
Keywords: senior; pobytová zařízení pro seniory; adaptace; dobrovolnost; rodina; aktivity; older adults; nursing homes; adaptation; voluntariness; family; activities