Chataření podél dolní Lužnice - územní struktura, rozvojové problémy a jejich řešení - Havlová, Renata (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce řeší chataření v chatové oblasti podél dolní Lužnice. Nejprve geograficky charakterizuje řešené území. Následně mapuje prvky chataření - chaty, chatové osady a chatové okrsky v chatové oblasti. Hlavním cílem bakalářské práce je analýza rozvojových problémů spojených s chatařením. Proto byly uskutečněny rozhovory s aktéry chataření, jimiž jsou chataři, a dále pak pracovníci stavebních a obecních úřadů. Aktéři byli dotazováni na různé problémy, spojené s chatařením. Jsou to například ochrana přírodního prostředí a krajiny, nebo možná nebezpečí vzniklá působením přírodních jevů. Dále pak na problémy architektonického a urbanistického řešení chatových osad, na infrastrukturní vybavení chatových osad, nebo v neposlední řadě na soužití chatařů navzájem a též s obyvateli okolních sídel.
Recreation in cabins along lower the Lužnice river - territorial structure, development problems and their solutions
Keywords: geografie rekreace; individuální rekreace; druhé bydlení; chataření; územní plánování; řeka Lužnice; geography of tourism; individual recreation; second housing; recreation in cabins; teritory development; the Lužnice river