Mapování okrasných historických venkovských zahrad - Musilová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje tématu mapování okrasných historických venkovských zahrad. Práce je sepsána formou literární rešerše a je rozdělena do kapitol. V bakalářské práci je popsáno vymezením pojmů souvisejících s historickými zahradami, jejich ochrana, obnova a restaurování, popsání významných prvků a dřevin, rozřazení do druhů a jejich vývoj dle stylu skrze celou dosavadní epochu lidstva. Vše je doprovázeno historickou a aktuální fotodokumentací pro živější představu čtenáře. Hlouběji je vývoj zahrad a parků popisován na zámku Dobříš a Hluboké nad Vltavou, kde je popsána i samotná historie obou zámků.
Mapping the decorative historical country gardens
Keywords: Historická zahrada; historický park; styly historických zahrad; druhy zahrad; Dobříš; Hluboká nad Vltavou; zámek; Historical garden; historical park; styles of historical gardens; types of gardens; Dobříš; Hluboká nad Vltavou; castle