Změny zdravotního stavu u seniorů po přijetí do ústavního zařízení sociální péče. - Voráčková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Moje bakalářská práce byla zaměřena na změny zdravotního stavu u seniora po přijetí do ústavního zařízení sociální péče, které jsou podmíněny zejména psychosomatickými faktory. Jedná se o kvalitativní výzkum. Výsledky mé práce ukázaly, že u většiny seniorů se zdravotní stav nezhoršil, u někoho se dokonce zlepšil. Zhoršení zdravotního stavu, podle mého zjištění, sice způsobila změna prostředí, ale ne v souvislosti s psychickým stresem. Z výsledků mé práce vznikla následující hypotéza: Na zdravotní stav seniora v institucionálním zařízení má vliv rodinné zázemí, psychická pohoda.
Changes of health condition in seniors after their admission into social care institution.
Keywords: Stáří; senior; psychosomatika; syndrom maladaptace; domov pro seniory; Senility; senior; psychosomatic medicine; maladaptation syndrome; rest home