Naplňování vybraných standardů kvality poskytované pečovatelské služby z pohledu seniorů. - Škarková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem mé bakalářské práce je naplňování vybraných standardů kvality sociálních služeb z pohledu uživatelů v domě s pečovatelskou službou. V teoretické části jsou definovány základní pojmy z oblasti sociálních služeb se zaměřením na seniory, které se vztahují ke standardům kvality sociálních služeb ? seniorský věk, potřeba, kvalita života, sociální služba, standardy kvality, Dům s pečovatelskou službou Dačice. Cílem práce bylo zmapování naplňování standardů kvality sociálních služeb a jejich realizaci v domě s pečovatelskou službou z pohledu seniorů. Dílčími cíli bylo zjistit naplňování standardů kvality sociálních služeb z pohledu uživatelů dané služby a zároveň zjistit možnosti návaznosti dané sociální služby na běžně dostupné zdroje veřejné pomoci. Byla stanovena hypotéza. K dosažení cílů a ověření platnosti hypotézy byla zvolena forma kvantitativního výzkumu, metoda dotazování, technika řízeného rozhovoru. Dále byla využita metoda sekundární analýzy dokumentů, sekundární analýza vnitřních předpisů. Výzkumným souborem byli všichni uživatelé domu s pečovatelskou službou v Dačicích. Po zhodnocení výsledků výzkumu se domnívám, že cíle byly splněny a hypotéza nebyla potvrzena. V Domě s pečovatelskou službou v Dačicích nejsou z pohledu seniorů vybrané standardy sociálních služeb naplňovány. Bakalářská práce může poskytnout domu s pečovatelskou službou evaluaci poskytování služby a zároveň může sloužit veřejnosti při rozhodování o výběru poskytovatele sociálních služeb.
Fulfilment of selected standards of quality of provided care from the point of seniors.
Keywords: dům s pečovatelskou službou; kvalita života; poskytovatel; sociální služba; standardy kvality sociálních služeb; uživatel; nursing home; quality of life; provider; social services; standards of quality of social services; user