Podmínky života dětí umístěných ve věznici pro matky s dětmi - Vopálenská, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Vzhledem k tématu bakalářské práce, kterým je "Podmínky života dětí umístěných ve věznici pro matky s dětmi", obsahuje teoretická část bakalářské práce kapitoly věnující se trestu, vězeňství, zvláštnostem ženských věznic. Cílem bakalářské práce je nahlédnout do vězeňského prostředí ve Světlé nad Sázavou a prezentovat výsledky kvalitativního šetření realizované právě v tomto prostředí. Jedná se o výsledky zjištěné na základě rozhovorů s odsouzenými matkami a zaměstnanci vězeňské služby (vychovatel, psycholog) a dále zjištěné prostřednictvím nestrukturovaného pozorování. Výzkumné šetření si klade za cíl odpovědět na tyto otázky: Jaké jsou podmínky života dětí umístěných ve věznici pro matky s dětmi? Jaký mají pohled na péči, výchovu a vzdělávání svých dětí samotné matky ve výkonu trestu? Jaký je názor zaměstnanců Vězeňské služby České republiky na péči o děti u odsouzených matek? Výsledky výzkumu ukazují na nedostatek vnějších podnětů působících na děti ve věznici a na velmi malé uspokojení duševních potřeb. Jednoznačnou prioritou se zdají být materiální podmínky a zachování vazby mezi matkou a dítětem. Z výzkumu vyplývá, že věznice nemůže poskytnout takové zázemí, kterému se dostává dítěti v domácím rodinném prostředí. Matky si musí být vědomy toho, že jsou odsouzeny k trestu odnětí svobody.
The living conditions of children staying with their mothers in jails.
Keywords: trest; vězení; odsouzené matky; vazba; děti ve věznici; punishment; prison; sentenced mothers; custody; children in prison