Simulovaná chemická havárie spojená s únikem fosgenu - Novák, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce na téma "Simulovaná chemická havárie spojená s únikem fosgenu" je zaměřena na problematiku havárií, a to jak z obecného hlediska, tak v konkrétním pojetí, kterým jsou chemické havárie spojené s únikem nebezpečných chemických látek. Diplomová práce je koncipována do dvou částí rozdělení na část teoretickou a praktickou. Teoretická část diplomové práce je rozdělena do čtyř podkapitol. První podkapitola se v obecné míře zabývá haváriemi a jejich klasifikací na přírodní a antropogenní mimořádné události. Předmětem druhé podkapitoly je specifikace havárií, ke kterým dochází v chemickém průmyslu. Pozornost je věnována příčinám chemických havárií, ke kterým patří příčiny antropogenní (lidský činitel) a technické, pracovní podmínky a organizace práce. Z hlediska klasifikace jsou chemické havárie rozděleny chemické havárie spojené s únikem nebezpečných chemických látek, dále pak havárie s únikem radioaktivních látek a havárie s únikem ropných látek. Třetí podkapitola je s ohledem na téma diplomové práce zaměřena právě na charakteristiku chemických havárií, které jsou spojeny s únikem nebezpečných chemických látek. Jedná se o stěžejní část teoretických východisek diplomové práce. V rámci této podkapitoly jsou uvedeny příčiny těchto havárií, jejich klasifikace, průběh, typické projevy a následky. Zmíněny jsou rovněž faktory, které ovlivňují šíření nebezpečných chemických látek uniklých v důsledku chemické havárie prostředím v závislosti na celé řadě podmínek. Čtvrtá podkapitola navazuje na předchozí kapitolu, neboť se zabývá stručnou charakteristikou nebezpečných chemických látek. Pozornost je však vzhledem k tématu diplomové práce zaměřena na komplexní specifikaci fosgenu. Podstatou praktické části diplomové práce je realizace výzkumu, který spočívá v simulaci neboli modelování chemické havárie spojené s únikem vybrané nebezpečné chemické látky z konkrétního chemického závodu. Pro účely modelování byl za nebezpečnou chemickou látku vybrán fosgen. Vybraným chemických závodem byla společnost Synthesia, a. s. se sídlem v Pardubicích. Cílem praktické části diplomové práce bylo namodelování chemické havárie spojené s únikem fosgenu ve společnosti Synthesia, a. s. K simulaci bylo využito softwarového nástroje TerEx, verze 2.9.1. Prostřednictvím tohoto počítačového programu bylo namodelováno celkem deset havarijních scénářů, při nichž v různých množstvích unikal v důsledku chemické havárie ze společnosti Synthesia, a. s. fosgen. Dalším cílem praktické části diplomové práce bylo posouzení rizika plynoucího z této chemické havárie. Toto posouzení bylo provedeno na základě výsledků z programu TerEx v podobě toxického ohrožení, doporučeného průzkumu toxické koncentrace fosgenu do vzdálenosti od místa úniku této látky, vzdálenosti nezbytné evakuace osob a v neposlední řadě také časové závislosti koncentrace fosgenu a celkové dávky ve vzdálenosti nezbytné evakuace osob. Třetím a zároveň posledním cílem praktické části diplomové práce bylo zhodnocení dopadů této případné chemické havárie na zdraví a životy obyvatel. Z výsledků namodelovaných chemických havárií, při kterých ze společnosti Synthesia, a. s. unikal fosgen, vyplynulo, že dopady této mimořádné události by měly vliv zvláště na zdraví, nikoliv životy obyvatel. Koncentrace fosgenu by byly pouze prahové (od 10 do 20 mg/m3), což by způsobilo podráždění očí a horních cest dýchacích / nosohltanu. I když by dle výsledků výzkumu nemělo dojít k závažnějším dopadům na zdraví obyvatel, je v případě vzniku takové chemické havárie v každém případě uvažovat nejhorší možný havarijní scénář.
Simulated chemical accident associated with the release of phosgene
Keywords: fosgen; chemická havárie; Mimořádná událost; TerEx; phosgene; chemical accident; Extraordinary event; TerEx