Úloha sestry v ošetřovatelské péči při podezření na nákazu vzteklinou u dětí - Krátká, Iveta (Jihočeská univerzita, 2016)
Vzteklina dříve představovala pro lidstvo velké nebezpečí. Postupem doby se situace značně změnila a výskyt vztekliny se omezil. Pro obyvatele České republiky je vzteklina vzácnou nemocí. V zahraničí tato nemoc představuje pro lidi stále velké nebezpečí. Prvním cílem práce je zjistit specifika ošetřovatelské péče o dítě s podezřením na nákazu vzteklinou. Byla zvolena tato výzkumná otázka: Jaká jsou specifika ošetřovatelské péče u dětí s podezřením na nákazu vzteklinou? Druhým cílem práce je zjistit úlohu sestry v oblasti prevence infekčních nemocí po pokousání zvířetem u dětí. Byla zvolena tato výzkumná otázka: Jaká je úloha sestry v oblasti prevence infekčních nemocí po pokousání u dětí? Třetím cílem práce je zjistit informovanost rodičů v oblasti infekčních nemocí po pokousání zvířetem u dětí ve školním věku. Byla zvolena tato hypotéza: Rodiče dětí na vesnici jsou lépe informováni v problematice prevence přenosu vztekliny než rodiče ve městech. Pro zpracování kvalitativní výzkumné části byla použita metoda dotazování a technika hloubkového nestandardizovaného rozhovoru se sestrami pracujícími v ordinaci praktického lékaře pro děti a dorost a se sestrami pracujícími na infekčním oddělení. Pro zpracování kvalitativní výzkumné části byla použita metoda dotazování a technika nestandardizovaného dotazníku. K ověření hypotézy jsme použili chí kvadrát test.Přepsané rozhovory byly podrobeny analýze, pomocí metody tužka a papír otevřeným kódováním. Z analýzy kvalitativních dat vznikly čtyři kategorie: Zkušenosti s pokousáním, Znalosti o vzteklině, Prevence, Ošetření. K jednotlivým kategoriím jsou vytvořeny podkategorie, ke kterým jsou přiřazena získaná data a znázorněna v přehledných schématech jednotlivých kategorií. Výsledky z kvantitativního šetření byly zjištěny pomocí metody dotazování. Ze 154 správně vyplněných dotazníků byla získaná data uspořádána do datové matice a dále zpracována do devatenácti přehledných výsečových grafů. Závěrečné ověření hypotézy bylo zpracováno do jedné kontingenční tabulky, která přehledně znázorňuje informovanost respondentů na vesnici a ve městě. Výsledný graf znázorňující hodnocení odpovědí respondentů z města a z vesnice byl vytvořený sloupcovým typem grafu pro lepší přehlednost k porovnání výsledků. K ověření hypotézy jsme použili chí kvadrát test, kterým jsme zjistili, že rozdíl informovanosti dle bydliště neexistuje. K objasnění problematiky vztekliny navrhujeme napsat souhrnný článek do odborného časopisu Pediatrie pro praxi.
The role of a nurse in nursing care in case of suspected rabies infection in children.
-
Keywords: pokousání; vzteklina; infekce; očkování; děti; ošetřovatelská péče; rabies; infection; vaccination; children; nursing care