Stáří jako fenomén znevýhodnění a potlačení lidských práv a potřeb - Ráčková, Monika (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním důvodem ke zvolení mé bakalářské práce na téma ''Stáří jako fenomén znevýhodnění a potlačení lidských práv a potřeb,'' jsou moje vlastní zkušenosti, které jsem získala v průběhu odborné praxe a pracovní brigády v domově pro seniory a v LDN. V teoretické části práce se zabývám periodizací stáří, ageismem a jeho zdroji, znevýhodněním seniorů na poli zdravotnictví, sociálních služeb a zaměstnanosti. Věnuji se psychosociálním potřebám a právům starších lidí. V praktické části bakalářské práce se soustřeďuji na samotné výzkumné šetření. Cílem výzkumu bylo zjištění znevýhodnění seniorů v populaci a případné projevy nevhodného zacházení v zařízení sociálních služeb. Pro účel ověření hypotéz a splnění stanovených cílů práce jsem použila kvantitativní metodu šetření - dotazování. Jako techniku dotazování jsem vybrala tištěný dotazník. Celkově bylo vyhodnoceno 160 dotazníků. Zkoumaný soubor tvořil populaci ve věku 60 - 90 a více let z okresu Břeclav. Podmínkou pro výběr respondentů byl věk vyšší než 60 let. Probandi byli voleni náhodným výběrem. Výsledky odpovědí jsou zaznamenány v grafech a tabulkách. Mile překvapujícím zjištěním pro mě bylo, že senioři uvedli, že nejsou ve společnosti znevýhodněni. Bakalářská práce může posloužit pedagogům, ústavním pracovníkům v nemocnicích a LDN a osobám pečujícím o starého člověka v rodině.
Age as a phenomenon and disadvantages suppression of human rights and needs
Keywords: Ageismus; Potřeby; Práva; Stáří a Špatné zacházení Špatné zacházení; Age; Ageisms; Mistreatment; Needs; Rights