Stabilita parametrů CT části hybridní kamery SPECT/CT ( Infinia/Hawkeye ) při denních kontrolách - Jursa, Radek (Jihočeská univerzita, 2009)
V roce 1997 vstoupil v platnost zákon o Mírovém využití jaderné energie a ionizujícího záření č. 18/1997 Sb. Tento zákon upravuje mimo jiné také povinnosti pro provozovatele zařízení vyžívajících ionizujícího záření. V lékařské oblasti se záření využívá v hojné míře. Ať už k účelům diagnostiky nebo terapie. I přes nesporné výhody zobrazování pomocí záření, je každé jeho užití potencionálně nebezpečné pro zdraví pacienta. K minimalizování rizika poškození v důsledku ozáření je nezbytné dodržovat zásady radiační hygieny, jakožto i pravidelně provádět různé zkoušky a měření stability parametrů přístrojů používaných k ozáření. Tato práce má jak část teoretickou tak část praktickou. V teoretické části se snažím podat ucelený pohled na Atomový zákon a jeho paragrafy.A v části praktické se potom věnuji provádění denních kontrol stability CT části hybridního diagnostické přístroje SPECT/CT na oddělení nukleární medicíny v Českých Budějovicích.
Stability parameters CT parts of hybrid camera SPECT/CT ( Infinia/Hawkeye ) in daily verification
Keywords: Zkoušky provozní stálosti; Homogenita; SPEC/CT; Infinia/Hawkey; Ionizující záření; Operation test of stability; Homogenity; SPECT/CT; Infinia/Hawkeye; Ionizing radiation