Postoje české veřejnosti k projektu "Lidé místo zdí". - Varga, Tibor (Jihočeská univerzita, 2010)
Postoje české veřejnosti k projektu ''Lidé místo zdí'' Diplomová práce se zabývá výzkumem v oblasti delikvence mladistvých osob a jejich nápravou. Hlavními cíli diplomové práce bylo v rámci výzkumu zjištění postojů české veřejnosti k probíhajícímu projektu pod názvem ''Lidé místo zdí'', který se zabývá nápravou delikventních mladistvých osob jako alternativní formou, která nahrazuje pobyt mladistvého ve výkonu vazby, a dále zjistit, zda česká a odborná veřejnost od případného zavedení výše uvedeného projektu očekává snížení kriminality mladistvých. K výzkumu byla použita technika sběru dat a jejich analýza. Jako další techniky byly použity dotazníky, anketa se záznamovými archy a především osobní rozhovor s náhodně vybranými respondenty z řad české veřejnosti a polostandardizované rozhovory se zástupci odborné veřejnosti. Při zjišťování aktuálního stavu bylo provedeno podrobné studium souvisejících zákonných norem a analýza dokumentů upravujících danou oblast prováděného výzkumu. V této souvislosti byla posuzována novela trestního zákona spolu se zákonem č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže v návaznosti na další související zákony a předpisy. V průběhu výzkumu byl zjišťován současný stav výkonu vazby mladistvých osob a způsob zacházení s těmito mladistvými osobami i z pohledu jejich reintegrace zpět do společnosti. V závěru výzkumu byly hodnoceny klady a zápory současné vězeňské praxe a navrhována možná opatření, která mohou mít pozitivní vliv na snížení delikvence mladistvých. Provedený výzkum potvrdil obě stanovené hypotézy.
The attitude of the Czech public towards project "The people instead of walls"
Keywords: EJF - Evangelische Jugendfürsorge / Evangelická péče o mládež; ZSM {--} zákon č.218/2003 Sb.; o soudnictví ve věcech mládeže; Projekt {\clqq}Lidé místo zdí``