Etické zásady profesionálního přístupu pomáhajících pracovníků k lidem s tělesným postižením na vozíku - Hantová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je vymezení nejdůležitějších etických zásad, které by měly být součástí profesionálního přístupu pomáhajících pracovníků vůči lidem s tělesným posti-žením na vozíku, nicméně jejich uplatňování se vztahuje i na příslušníky většinové spo-lečnosti. Dále se práce zmiňuje o podmínkách, které podporují u pomáhajících pracov-níků uplatňování těchto zásad či o historickém vývoji péče o osoby s tělesným postiže-ním na vozíku. Významnou část práce pak zaujímá také provedený výzkum, který se zabývá pohledem na tyto zásady ze strany lidí s tělesným postižením upoutaných na vozík a ze strany samotných pomáhajících pracovníků. Cílem výzkumu tedy je určité porovnání obou pohledů.
Ethical Principles of Helpers´Professional Approach to Disabled People in Wheelchairs
Keywords: etické zásady; tělesné postižení; lidé na vozíku; pomáhající pracovníci; ethical principles; physical disability; people in wheelchairs; helping professionals