Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů - Wanderer, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké jsou nejčastější nutriční odlišnosti bezlepkové stravy vzhledem k racionální stravě. Dále zmapovat jak vnímají bezlepkovou dietu samotní konzumenti. Bakalářská práce s názvem Hodnocení bezlepkové diety - přednosti, negativa - z hlediska nutričního zásobení a dále subjektivního vnímání konzumentů se v teoretické části zabývá indikacemi bezlepkové diety, obzvlášť celiakií. Dále je práce zaměřená na hodnocení bezlepkové diety a na stručný popis racionální stravy. Praktická část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal formou prospektivních záznamů stravy a dotazníkového šetření. Výzkumný soubor obsahoval 10 respondentů, kteří zaznamenávali údaje do vytvořených formulářů. Z 10 respondentů byli 4 muži a 6 žen. Byli rozděleni do dvojic, vždy jeden respondent s bezlepkovou dietou a k němu respondent stravující se běžnou racionální stravou. Respondenti ve dvojicích byli vždy stejného pohlaví a podobného věku. Vyhodnocení prospektivních záznamů stravy probíhalo pomocí programu Nutriservis Profesional. Vyhodnocení dotazníkového šetření probíhalo analyzováním vyplněných formulářů. Do hodnocení dotazníkového šetření byli zahrnuti pouze respondenti dodržující bezlepkovou dietu. Z výsledků prospektivních záznamů stravy vyplývá, že ve 3 z 5 dvojic má lepší příjem energie a živin respondent stravující se racionální stravou. V jedné ze zbývajících dvojic má lepší výsledky respondent s bezlepkovou dietou a v druhé jsou výsledky podobné. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že pro respondenty s bezlepkovou dietou je cena bezlepkových produktů vysoká. Většina z nich dodržuje bezlepkovou dietu přísně, až na jednoho respondenta. Podporu rodiny mají všichni dotázaní respondenti. Zdravotní stav se po zahájení bezlepkové diety zlepšil u všech dotázaných.
Rating of gluten-free diet - advantages, disadvantages - in terms of nutrient supply and perceptions of consumers
Keywords: bezlepková dieta; celiakie; racionální strava; výživa; lepek; Gluten-free diet; Celiac disease; Rational diet; Nutrition; Gluten