Persekuce Židů na našem území v letech 1935 - 1942 - Černá, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá persekucí Židů v letech 1935-1942 s ohledem na Protektorát Čechy a Morava, za jejíž symbol platí nechvalně proslulé norimberské rasové zákony z 15. září 1935, které odstavily židovské obyvatelstvo na samotný okraj společnosti, zprostily ho osobních práv a svobod, zbavily veškerého majetku a připravily tak nacistům půdu pro tzv. "konečné řešení" židovské otázky. V případě Protektorátu Čechy a Morava se práce věnuje konkrétním zákonům a nařízením, jež takto fatálně determinovaly život Židů ve vytyčeném období. Podstatnou součástí práce je přehled nejzásadnějších zdrojů antisemitismu napříč dějinami, jenž vrcholí pojednáním o rasové teorii, která se stala jádrem nacistické ideologie. Poslední kapitola o emigraci, jež představovala jedinou možnost, jak utéct nacistickému teroru a zachránit si tak život, práci uzavírá.
Persecution of Jews in our Territory in the Years 1935 - 1942
Keywords: Židé; nacismus; antisemitismus; rasa; norimberské zákony; persekuce; Protektorát Čechy a Morava; emigrace.; Jews; Nazisms; antisemitism; race; act of Norimberg; persecution; protectorate of Bohemia and Moravia; emigration.