Radiační zátěž pacientů při RTG vyšetření plic - Pokorná, Adéla (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této práce bylo porovnání radiační zátěže pacientů při RTG vyšetření plic různými snímkovacími technikami používanými na radiodiagnostické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Měření bylo provedeno pomocí termoluminiscenčních dozimetrů (TLD) umístěných v antropomorfním fantomu. Z naměřených hodnot byly vypočteny efektivní dávky a získané hodnoty byly porovnány jak vzájemně, tak s údaji dostupnými v literatuře. Výsledky potvrdily, že používání měkké techniky vede k výraznému zvýšení jak vstupní povrchové dávky (dávky na kůži), tak také efektivní dávky.
Radiation load of patients in the x-ray examination of the lungs
Keywords: Radiační zátěž; přímá a nepřímá digitalizace; termoluminiscenční dozimetrie; antropomorfní fantom.; Radiation load; direct and computed radiography; thermo-luminescence dosimetery; anthromorphous phantom