Analýza složení pitného režimu u studentů vysokých škol v SR (UPŠJ v Košiciach) - Pešková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce mapuje analýzu pitného režimu u studentů Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košicích. Prostřednictvím dotazníkového šetření byla získána data, která byla následně zpracovávána. Šetření se zúčastnili všichni studenti dané univerzity. V první kapitole teoretické části diplomové práce se pojednává o pitném režimu. Ve druhé kapitole je popsána voda, její kvalita, funkce a metabolismus. Dále jsou zde popsány balené vody, ovocné šťávy a iontové nápoje. Následující kapitoly pojednávají o mléku, kávě, čaji a alkoholických nápojích. Poslední, tedy sedmá kapitola, popisuje vylučovací soustavu. Zaměřuje se především na ledviny, močové cesty a moč. Výsledky výzkumu ukazují, že polovina studentů si myslí, že pitný režim nedodržuje, jelikož, podle nich, pijí až při pocitu žízně. Nicméně dle výsledku v otázce č. 2, více jak polovina studentů vypije denně potřebné množství tekutin a to pravidelně v průběhu dne. Nejvíce studenti pijí pitnou vodu z vodovodu, což je nejvhodnější tekutina pro pitný režim. 60 % dotazovaných studentů pije alkohol, a to převážně víno. 65 % studentů, tedy 272, pije kávu. Dle výsledků pijí převážně jeden šálek denně a to každodenně. Tato diplomová práce může posloužit k srovnání dalším výsledkům provedené na jiné vysoké škole.
Analysis of drinking regime students in the Slovak Republic (UPŠJ in Košice)
Keywords: voda; pitný režim; alkohol; káva; mléko; čaj; dotazník; vylučovací soustava; water; drinking regime; alcohol; coffee; milk; tea; questionnaire survey; the excretory system