Séroprevalence Cryptosporidium spp. v lidské populaci - Kutsyna, Valeriy (Jihočeská univerzita, 2020)
V letech 2018 - 2020 bylo získáno 1366 vzorků sér imunokompetentních pacientů, z toho 860 z České republiky a 506 z Ukrajiny. U každého pacienta byl zjištěn věk, pohlaví a předchozí infekce kryptosporidiemi. Přítomnost specifických IgG protilátek proti kryptosporidiím v krevním séru byly testována pomocí nepřímého ELISA testu. Jako korpuskulární antigen byla použita drť oocyst C. parvum v množství 105 oocyst na jamku. Krevní sérum bylo ředěno v poměru 1:200 a protilátek 1:20 000. Věk pacientů se pohyboval v rozmezí od 1 dne věku do 89 let. Celkem bylo vyšetřeno 639 pacientů mužského pohlaví a 709 ženského pohlaví. Bylo prokázáno, že se vzrůstajícím věkem vyšetřované osoby se zvyšuje pravděpodobnost, že bude jedinec mít protilátky proti kryptosporidiím, tedy se setká s infekcí. Dále jsme prokázali, že ženy jsou častěji pozitivní než muži, a to bez rozdílu národnosti. Při porovnání národností, bylo zjištěno, že Češi jsou častěji pozitivní než Ukrajinci. Ze získaných výsledků vyplývá, že u osob mladších 15 let byla zjištěna séroprevalence u méně než 20 % jedinců a u osob starších 16 let se séroprevalence pohybovala od 20 do 42 %, vyjma věkové skupiny 41 - 50 let, kde byla zjištěna séroprevalence ve výši okolo 50 %.
Seroprevalence of Cryptosporidium spp. in the human population
Keywords: Kryptosporidie; séroprevalence; sérum; ELISA; Česká republika; Ukrajina; člověk; Cryptosporidium; seroprevalence; serum; ELISA; Czech Republic; Ukraine; human