ČINNOST PROBAČNÍ A MEDIAČNÍ SLUŽBY V ČR - Vejslíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá činností a vývojem Probační a mediační služby, dále také jen PMS, v českém a okrajově i v mezinárodním kontextu. V teoretické části práce se věnuji vysvětlení základních pojmů probace, mediace a následně i jejich historickému vývoji. Navazující na tyto základní pojmy je objasnění Restorativní justice, neboť je východiskem vzniku instituce Probační a mediační služby. V této části je také vymezen pojem Restorativní justice a charakteristika principů, programů, významu a cílů restorativní justice. Dále v práci následuje popis Probační a mediační služby ve stručném mezinárodním kontextu a České republice. Je zde také vymezen i popis spolupráce Probační a mediační služby se státními orgány a dalšími institucemi. Poté jsou charakterizovány cíle a poslání této služby, práva a povinnosti úředníků a asistentů, nástroje a metody pracovníků Probační a mediační služby. Součástí teoretické části práce je i její poslední část, která se věnuje probačním a mediačním činnostem. Následující část má ukázat činnost a plnění úlohy Probační a mediační služby na praktických případech, aby dané problematice bylo možno lépe a snadněji porozumět. Kazuistiky č. 1, 2, 3 nám znázorňují činnost Probační a mediační služby v oblasti mediace. V kazuistikách č. 4, 5, 6 je úkolem představit činnost probace. Cílem bakalářské práce bylo komplexně zmapovat úlohu Probační a mediační služby a to za pomoci odborné literatury a ve světle legislativního rámce zákona č. 257/2000 Sb. o Probační a mediační službě. Záměrem práce je i prostřednictvím kazuistik odpovědět na stanovenou výzkumnou otázku jakou úlohu má Probační a mediační služba v ČR? Pro sběr informací a hledání odpovědi na výzkumnou otázku, jsem ve výzkumné části bakalářské práce nejprve zvolila kvalitativní výzkumnou strategii a analýzu dokumentů. V rámci zkoumaného souboru, byla použita metoda dotazování. Dotazování bylo provedeno s pracovníky Probační a mediační služby v průběhu měsíce února 2013. Dotazování probíhalo v souvislosti se zkoumanými probačními a mediačními případy s ohledem na pokyny upravující postup úředníků a asistentů PMS ČR v oblasti výkonu dohledu nad pachateli násilných trestných činů a Metodickým standardem PMS ČR v oblasti přípravného řízení a řízení před soudem. Analýzu dokumnetů tvořily, již jednotlivé trestní věci mediačních a probačních případů. Z mediace byly vybrány tři případy a z probace také tři. Výsledek práce byl zaměřen na popis průhěhu jednotlivých případů.V závěru práce je obsaženo, shrnutí jednotlivých případů a výsledků, dále také zhodnocení celkového přínosu práce.
THE PROBATION AND MEDIATION SERVICES IN CR
Keywords: Mediace; Probace; Probační a mediační služba; Restorativní justice; Retributivní justice; Mediation; Probation; Probation and mediation Service; Restorative Justice; Retributive Justice