Výstavba fotovoltaických elektráren v CHKO Třeboňsko - Dušek, Milan (Jihočeská univerzita, 2013)
V České republice došlo v letech 2009 a 2010 k prudkému nárůstu staveb fotovoltaických elektráren. Cílem bakalářské práce je posoudit, zda v důsledku zákonných limitů výstavby je v daném území poměr povolených staveb ku počtu přijatých žádostí nižší než mimo chráněnou krajinnou oblast Třeboňsko, vysledovat rozhodující kriteria různých správních úřadů účastnících se povolovacího řízení a případně označit další faktory, jež ovlivnily výsledky povolovacího řízení konkrétních záměrů. Stavba FVE významně ovlivní svým vzhledem konkrétní pozemek v CHKO Třeboňsko. Porovnávána byla oblast CHKO Třeboňsko a oblast Trhosvinenska, Lipnicka a Stráže nad Nežárkou. Sledován byl počet záměrů v obou oblastech, počet vydaných kladných a záporných vyjádření včetně odůvodnění, funkční využití plochy pro stavbu FVE, počet vydaných vyjádření v jednotlivých letech, porovnání počtu realizovaných fotovoltaických elektráren v obou sledovaných území. Při hodnocení bylo zjištěno, že kladná rozhodnutí byla vydána pro lokality, kde již byl v minulosti stavbami narušen krajinný ráz. Záporná vyjádření byla vydána na stavby FVE ve volné krajině. Zrealizovány byly pouze záměry v bývalých průmyslových nebo zemědělských areálech a intravilánu obce.
Construction of photovoltaic power plants in the Třeboňsko Protected Area
Keywords: fotovoltaické elektrárny; správní řízení; umístění stavby; limity výstavby; CHKO Třeboňsko; photovoltaic power plant; administrative procedure; building location; building limits; TřeboňskoNatural Protected Area