Utrpení a teror v koncentračních táborech - Šimic, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Hlavním tématem mé práce bylo popsat jednotlivé koncentrační tábory, kde vězni denně bojovali o život. V následujících kapitolách by si měl čtenář uvědomit, jakými hrůzami si lidé v táborech procházeli. Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části popisuji židovské obyvatelstvo, které během války zažívalo neskutečný teror. Následuje popis vybraných koncentračních táborů, které jsou pilířem mé práce. Teoretickou část uzavírají dvě osobnosti nacismu, které v Osvětimi platili za největší zlo Rudolf Höss a Josef Mengele. Praktická část představuje rozhovory s pamětníky, kteří mi ochotně vyprávěli svůj příběh. Dále je zde rozbor otázek, které jsem volil tak, aby mi podaly ucelený obraz o daném tématu. Samotné rozhovory se nachází v přílohách.
Suffering and terror in concentration camps
Keywords: KLÍČOVÁ SLOVA: metoda orální historie; Židé; koncentrační tábory; Dachau; Terezín; Osvětim; Mauthausen; Rudolf Höss; Josef Mengele; KEY WORDS: method of oral history; Jewes; concentration camps; Dachau; Terezín; Auschwitz; Mauthausen; Rudolf Hoess; Josef Mengele