Vývoj kartografie z pohledu českých kartografů - Jelínková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce je zpracovat přehled významných i méně známých českých kartografů, kteří se zapsali do naší historie významnými kartografickými díly na našem území, nebo naopak přispěli k objevování nových světů. První část je zaměřena na vysvětlení pojmů týkajících se tohoto tématu. Následuje samotný vývoj kartografie, který je rozdělen do jednotlivých období. Každé z těchto období zahrnuje stručný popis vývoje kartografie v českých zemích a přehled významných kartografů pro toto období. V každém tomto oddílu je podrobněji popsán život a dílo konkrétního kartografa, který se zapsal do historie. Mapová díla těchto kartografů nalezneme v textu jako obrázky a významnější díla v mapových přílohách. V další části jsou objasněny cíle práce a metodika. Praktická část obsahuje rozbor vybraných kartografických děl. Závěrečná část je věnována diskusi o autorech a jejich rozdílných názorech na mapová díla, shrnutím významných děl a našich nejvýznamnějších kartografů. Je zde také uveden význam a přínos kartografické tvorby pro naši současnost a budoucnost.
The development of cartography from the perspective of Czech cartographers
Keywords: kartografie; kartografické dílo; mapa; atlas; glóbus; autor mapy (kartograf); cartography; cartographic work; map; atlas; globe; author of a map (cartographer)