Moderní experiment jako cesta k inovaci a odstranění miskoncepcí ve výuce fotosyntézy na základních školách - Brčáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této diplomové práce bylo zjistit, zda využití moderního experimentu využívajícího badatelsky orientovaný přístup k výuce a měření s pomocí moderního měřícího přístroje, kterým bylo optické čidlo pro měření rozpuštěného kyslíku a pH ve vodě vede ke zlepšení žákovského porozumění tématu fotosyntéza. Sledován byl také vliv využití tohoto experimentu na atraktivitu výuky přírodopisu a odstranění žákovských miskoncepcí. Výzkum byl prováděn formou pretest a posttest. Ze získaných statisticky vyhodnocených dat lze usuzovat, že moderní experiment se spojením s badatelsky orientovaným vyučováním může mít kladný vliv na žákovské porozumění tématu.
Modern experiment as a way of innovation and removal of misconceptions in teaching photosynthesis at basic school
Keywords: Fotosyntéza; miskoncepce; badatelsky orientovaná přírodovědná výuka; moderní metody výuky; inovace výuky; Photosynthesis; misconception; inquiry-based science education; modern teaching methods; innovations in teaching