Stabilizace hlezenního kloubu překážkových běžců jako prevence zranění - Farová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato práce se zabývá stabilizací hlezenního kloubu překážkových běžců a prevencí vzniku zranění typicky se vyskytujících mezi atlety specializujícími se na tuto disciplínu. Cílem této práce je navržení cvičební a fyzioterapeutické jednotky zaměřené na stabilizaci hlezenního kloubu za účelem preventivního působení proti zraněním daného segmentu překážkových běžců a porovnání stability odrazové a dopadové (neodrazové) dolní končetiny. Teoretická část shrnuje obecné informace o anatomii, posturální stabilitě, terminologii spojené s pojmy postura a stabilizace, funkci hlezenního kloubu, nejčastějších zranění hlezenního kloubu překážkových běžců a o možnostech fyzioterapie, kterými lze působit preventivně na vznik uvedených zranění. V praktické části jsou podrobné kazuistiky 5 probandů, kteří se dlouhodobě věnují atletice a v posledních letech se specializují na krátké překážkové běhy. Každý proband absolvoval posturografické vyšetření objektivně hodnotící posturální stabilitu - test Modified CTSIB, Stability Evaluation Test a Weight Bearing Test. Součástí této praktické části práce je navržená intervence pro ovlivnění stability senzomotorickým tréninkem - propriocepcí, zvýšením svalové síly, mobilizací, měkkými techniky a dalšími metodami. Protokol je také zaměřený na podporu zlepšení držení těla a rozvíjí schopnost vnímat vzájemné nastavení tělesných segmentů a svalové napětí. Výsledný efekt těchto terapií se ukázal jako pozitivní. Došlo ke snížení počátečních hodnot Sway Velocity (= rychlosti kývání) v průměru u pěti ze sedmi testů, beze změny proběhlo v průměru jedno testování a probandi zaznamenali vyšší hodnoty Sway Velocity ve dvou testech ze sedmi. Snížené hodnoty (deg/sec) svědčí o zlepšení posturální stability. Průměrné hodnoty byly vypočítány na základě počtu probandů, který se během výzkumu snížil na 3 jedince.
Ankle Stabilization of Hurdle Athletes as a Prevention of Injury
Keywords: Senzomotorika; překážkové běhy; hlezenní kloub; posturální stabilita; stabilizace; Sensomotoric; hurdling; ankle joint; postural stability; stabilization