Testování optických a elektronických geodetických přístrojů podle norem řady ČSN ISO 17123 - Uhlíř, Matěj (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce se zabývá testováním přesnosti nivelačního přístroje Sokkia C320 podle normy ČSN ISO 17123-2: Optika a optické přístroje - Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů - Část 2: Nivelační přístroje. Dále se zabývá testováním přesnosti totální stanice Trimble M3 DR5 podle normy ČSN ISO 17123-5: Optika a optické přístroje - Terénní postupy pro zkoušení geodetických a měřických přístrojů - část 5: Elektronické tachymetry. V teoretické části se snažím popsat metody testování přístrojů podle norem. Dále se zde věnuji popisu základního vybavení pro měření a způsobů jejich použití. V praktické části se zabývám popisem, výpočty a vysvětlením průběhu samotného testování výše uvedených přístrojů. V závěru prezentuji celkové shrnutí a výstupy jednotlivých měření testování.
Testing of optical and electronic geodetic instruments according to the standards of the ČSN ISO 17123 series
Keywords: ČSN ISO 17123-2; ČSN ISO 17123-5; testování; nivelace; nivelační přístroj; Sokkia C320; totální stanice; Trimble M3 DR5; ČSN ISO 17123-2; ČSN ISO 17123-5; testing; leveling; leveling device; Sokkia C320; total station; Trimble M3 DR5