Posouzení efektivity kapitálového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Sládková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce bylo otestovat efektivnost kapitálového trhu a určit stupeň efektivnosti tohoto trhu. Dále byla přiřazena vhodná investiční strategii danému stupni efektivnosti kapitálového trhu. Analyzován byl kapitálový trh v USA, jakožto největší světový představitel tohoto trhu. Na americkém akciovém trhu bylo vybráno 5 reprezentativních vzorků odvětví. Mezi zvolená odvětví patřila biotechnologie, potravinářský průmysl, automobilový průmysl, těžba a finance. V každém odvětví bylo vybráno 12 společností kótujících své akcie na americkém akciovém trhu. U vybraných akcií byl spočítán průměrný výnos, směrodatná odchylka, variační koeficient a koeficienty {α} a {β}. Byly provedeny korelační testy a runs testy, které měly prokázat efektivnost kapitálového trhu. Korelační testy oproti runs testům potvrdily efektivitu trhu. Podrobněji byla zkoumána existence určitých anomálií. Konkrétně to byly Pondělní a Lednový efekt a Efekt velikosti. V další části byl věnován prostor zhodnocení strategií. Rozeznáváme dvě základní strategie: aktivní a pasivní. V dobách finanční krize lze investorům doporučit spíše používání aktivních strategií. U vybraných společností byla dále zkoumána hodnota jejich P/E ratio. Na základě všech provedených testů a šetření lze americký akciový trh hodnotit jako efektivní. Americký akciový trh má formu slabé efektivnosti.
The Examination of the Capital Market´s Efficiency and the Selection of Suitable Capital Strategy
Keywords: kapitálový trh; akcie; teorie efektivních trhů; Pondělní efekt; Lednový efekt; Efekt velikosti; runs testy; korelační testy; investiční strategie; capital market; share of stocks; The Theory of efficient markets; The Day of the Week Effect; The January Effect; The Size Effect; the runs testing; the correlative testing; capital strategy