Tematika odsunu v díle Anny Sedlmayerové - Bendová, Vendula (Jihočeská univerzita, 2012)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat dvěma romány autorky Anny Sedlmayerové, které vyšly ve 40. letech 20. století, Dům na zeleném svahu a Překročený práh. V těchto dílech se zaměřím především na tematiku odsunu. Do myšlení postav nahlédnu pomocí naratologické kategorie vypravěče. Nejprve tuto kategorii teoreticky vymezím, k čemuž mi pomohou práce předních českých literárních teoretiků, a následně ji budu prakticky aplikovat na zmíněná díla. Neopomenu zmínit ani život autorky a také historický a kulturní kontext po 2. světové válce, který je velmi důležitý. Na konci své práce se budu věnovat psychologii hlavních hrdinů a také jejich chápání viny.
The Theme of Transfer in the Fiction Work of Anna Sedlmayerová
Keywords: Anna Sedlmayerová; odsun; komunismus; vypravěč.; Anna Sedlmayerová; transfer; communism; the narrator.