Inovovaná souprava pro demonstrační pokusy z elektroniky - Vašíček, Petr (Jihočeská univerzita, 2011)
V první části práce rozebírá výhody používání experimentů ve výuce fyziky a jejich edukační význam. Jsou zde teoreticky popsané některé druhy experimentů, správná metodika jejich provádění a některé další aspekty, kterým by měl pedagog provádějící experiment věnovat patřičnou pozornost. Dále jsou popsány některé typy demonstračních souprav a jejich stručná historie. Pozornost je zaměřena na demonstrační soupravu DIDAKTIK, její obsah a sestavení. Jedna kapitola je věnována průzkumu vybavenosti škol k provádění demonstračních pokusů z elektřiny a magnetizmu a jeho vyhodnocení. Poslední část je pak věnována některým experimentům, které je se soupravou možné provést, jejich zdokumentování a zhodnocení. Dále k některým těmto pokusům byly vytvořeny pracovní listy. Dva z těchto listů byly použity na základních školách k didaktické sondě a výsledky vyhodnoceny.
Innovated set for demonstrative experiments from electronics
Keywords: Fyzikální experiment; demonstrační souprava; demonstrační experiment; pracovní listy; elektřina; magnetizmus; pokus; elektrický obvod; elektrotechnická stavebnice.; Physical experiment; demonstration kit; demonstration experiment; worksheets; electricity; magnetism; experiment; circuit; electrical construction.