Současný stav a perspektivy Working Equitation v České republice - Čejková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá v ČR novou jezdeckou disciplínou working equitation (WE), která vychází z tradic španělských, portugalských, italských a francouzských pastevců. Disciplína se skládá z drezury a trailu, u pokročilejších jezdců také ze speed trailu a ne vrcholové úrovni navíc jezdci tvoří týmy pro zkoušlu s dobytkem. Disciplína je zastřešena mezinárodní organizací World Association for Working Equitation (WAWE) a jedním z jejích cílů je udržet tradice a dovednosti pracovních jezdců celého světa. Cílem práce bylo seznámit širší veřejnost s touto u nás novou disciplínou, zabývá se její historií, současností i budoucností, včetně stručného přehledu historie koní a jezdectví. V práci zpracovávám přehled historických souvislostí a současné rozšíření této disciplíny v ČR i ve světě. Disciplína je otevřená pro vyznavače westernového i anglického ježdění a umožňuje tak jejich srovnání a je nenáročná na anatomické předpoklady koně. Zdolávání překážek dává vyniknout jezdeckému umění, ale také zpestřuje klasickou drezuru nebo reining. Na druhou stranu working equitation klade velké nároky na jezdecké dovednosti a přiježděnost koně, což může, bohužel, některé jezdce odradit.
The current state and the prospects of Working Equitation in the Czech republic
Keywords: koně; working equitation; jezdectví; horses; working equitation; horse riding