Adjective Positions in Old English and Middle English Homilies and Sermons - Ilićová, Alexandra (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce je zaměřena na variabilitu pozice adjektiv v substantivních frázich ve staré a střední angličtině. Tato problematika je zkoumána na podkladu šesti staroanglických a středoanglických homílií a kázání. Práce nejprve popisuje tyto texty s ohledem na gramatické změny, které se v období staré a střední angličtiny udály, se zaměřením na ztrátu flektivních koncovek a ústup silné a slabé deklinace. Dále se v rámci substantivní fráze zaměřuje na souhru faktorů, kterými jsou adjektivní pozice, silná a slabá deklinace (především ve staré angličtině), určitost a neurčitost substantivní fráze a význam. Práce se také věnuje spojení mezi pozicí adjektiv a informační strukturou textu. Práce se krátce věnuje dvěma případům podobnosti pozice adjektiv v substantivní frázi v minulosti a dnes.
Adjective Positions in Old English and Middle English Homilies and Sermons
Keywords: pozice adjektiv; substantivní fráze; stará angličtina; střední angličtina; silná deklinace; slabá deklinace; určitost a neurčitost substantní fáze; význam; informační struktura; adjective position; noun phrase; Old English; Middle English; strong inflection; weak inflection; definiteness of the noun phrase; meaning; information structure