Dějiny vzdělávání v Hluboké nad Vltavou v letech 1897-1945 ve světle kronik - Krásová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá dějinami vzdělávání ve městě Hluboká nad Vltavou v letech 1897-1945 ve světle kronik. V úvodu práce jsou nastíněny dějiny města a dějiny vzdělávání Hluboké nad Vltavou. Vzhledem k obsáhlosti tohoto tématu je práce zaměřena pouze na dívčí obecnou školu v Hluboké nad Vltavou. Jednotlivé kapitoly jsou podrobně zaměřeny na život na dívčí obecné škole v předválečném, meziválečném a válečném období. Práce konkrétně popisuje učitelský sbor a řídící učitele, kteří v daném časovém období na škole působili. Dále se zabývá žákyněmi a jejich školní výukou v souvislosti s daným časovým úsekem. V práci jsou také uvedeny důležité události, které určitým způsobem zasáhly do chodu školy. Posledními aspekty, kterými se práce zabývá, jsou pravidelné, mimořádné školní akce, oslavy a události vyplývající z určité doby. Tato bakalářská práce je zpracována zejména na základě školních kronik a kronik města.
History of Education in Hluboká nad Vltavou in the years 1897-1945 in the light of chronicles
Keywords: dějiny vzdělávání; dějiny Hluboké nad Vltavou; obecná škola; dívčí obecná škola; žáci; učitelé; školní výuka; učitelský sbor; školní akce a oslavy; mimořádné události.; history of education; history of the town Hluboká nad Vltavou; primary school; girls' primary school; pupils; teachers; school teaching; teaching staff; school events and celebrations; extraordinary events.