Jídelní postoje a návyky u žáků II. st. ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku - Vostřák, Vít (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem bakalářské práce je zjištění jídelních postojů a návyků u žáků II. stupně ZŠ a studentů SŠ na Českotřebovsku. Teoretická část je věnována definici pubescentů a adolescentů, jejich jídelním postojům a návykům, zdravé stravě, nejběžnějším poruchám příjmu potravy a obezitě. Zásadní kapitolou je část věnovaná dietám a jejich prevalenci u dětí. Pozornost je věnována bezlepkové dietě a redukčním dietám. Dotazníkové šetření pak monitoruje situaci na Českotřebovsku. Dotazník mj. zahrnuje otázky týkající se pravidelnosti stravování, pitného režimu, zdravé stravy, diet, stravování se doma, ve školních jídelnách a v rychlém občerstvení. Výsledky jsou vyhodnocovány chronologicky podle sledu jednotlivých otázek. Jídelní postoje a návyky jsou porovnávány obecně a také dle stupně vzdělání a pohlaví.
Attitudes and habits towards eating in secondary school pupils and high school students in the Česká Třebová neighbourhood
Keywords: pubescent; adolescent; jídelní postoje; zdravá strava; poruchy příjmu potravy; obezita; bezlepková dieta; redukční diety; pubescent; adolescent; eating attitudes; healthy eating; eating disorders; obesity; gluten-free diet; reducing diets