Fenomén zneužívání léků - otázka hodnoty zdraví ve výchově dětí - Bartošková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá tématem zdraví jedince, hodnoty zdraví v jeho životě a problematikou zneužívání léků. Teoretická část je rozdělena do tří hlavních částí. První část se zabývá zdravím a různými pohledy na něj, druhá část je věnována hodnotám, a to především vnímání zdraví jako hodnoty a třetí část uvede čtenáře do problematiky zneužívání léků. Praktická část seznámí čtenáře s výsledky kvantitativního výzkumu prováděného v dotazníkové formě mezi žáky 8. a 9. tříd na dvou základních školách ve Veselí nad Lužnicí. Cílem praktické části bylo zjistit povědomí žáků o tom, že užívání léků může za určitých okolností i škodit a dále zjistit, zda si žáci umí připustit své zdraví jako hodnotu a zda si uvědomují svou částečnou zodpovědnost za něj.
The Phenomenon of Medicaments Abuse - The Value of Health in Education of Children
Keywords: Zdraví; léky; zneužívání léků; hodnota; hodnotový systém; dospívání; výchova ke zdraví; prevence.; Health; medicine; drug; value; value system; adolescence; health education; prevence.