Vybrané etické souvislosti násilí na seniorech z hlediska pracovníků sociálních služeb - Firicová, Alena (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá etickými souvislostmi násilí na seniorech z hlediska pracovníků sociálních služeb. Teoretická část se věnuje problematice stáří a stárnutí v současné společnosti. V další kapitole je představeno násilí, s důrazem na institucionální násilí. Třetí kapitola reflektuje téma násilí z pohledu sociální práce a etiky. Cílem praktické části bylo zmapování znalostí a postojů pracovníků v sociálních službách k problematice násilí na seniorech a zjištění okolností, které se podílejí na potencionálním ohrožení seniora násilím v institucionalizované péči. Dále tato část obsahuje základní empirické výsledky studií a případové studie.
Selected ethical context of violence against seniors in terms of social workers
Keywords: stáří a stárnutí; demografie; ageismus; násilí; sociální služby; sociální práce; etika; age and aging; demographics; ageism; violence; social services; social work ethics