Průřezová témata ve výuce anglického jazyka na ZŠ - multikulturní výchova. - Borovičková, Klára (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své diplomové práci jsem se zaměřila na výuku multikulturní výchovy, jako jednoho z průřezových témat Rámcového vzdělávacího programu. V teoretické části jsem popsala strukturu Rámcového vzdělávacího programu a podrobněji jsem se věnovala multikulturní výchově, jejímu místu v české společnosti a jejím cílům. V praktické části jsem se snažila na základě vytvořeného dotazníku porovnat dvě základní školy z hlediska multikulturní výchovy. Zpovídala jsem ředitele škol a učitelky angličtiny. Dotazník byl zaměřen na přijetí multikulturní výchovy. Dále jsem navrhla a následně odučila tři hodiny anglického jazyka, v nichž jsem využívala multikulturní výchovy. Cílem této diplomové práce je zjistit, zda je běžné se na školách setkávat s příslušníky etnických menšin a jaké jsou představy učitelů o multikulturní výchově. Dalším cílem je poskytnout vzorové hodiny či náměty, jak vyučovat multikulturní výchovu prostřednictvím anglického jazyka.
Multicultural education in English Language Classes at middle school level