Míra informovanosti o problematice osteoporózy u žen ve věku pod 40 let - Krýdlová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Osteoporóza je onemocnění skeletu - kostí těla, které je charakterizováno úbytkem množství kostního minerálu, poklesem kostní hustoty a změnou mikroarchitektury kostí. Důsledkem těchto změn je snížená kvalita kostní tkáně a zvýšené riziko zlomenin kostí. A toto riziko, které je vysoké, je hlavním problémem, který pacienta ohrožuje. Osteoporózou může trpět každý, ale přece jen jsou skupiny, které jsou ohroženy daleko více. Osteoporóza nejčastěji postihuje ženy v postklimakterickém období, tedy několik let po přechodu. Hlavními faktory vzniku jsou věk, pohlaví, genetika, nedostatek pohybu, nesprávná výživa, užívání škodlivin (kouření, káva, alkohol), užívání některých léků, některá onemocnění endokrinního a trávicího systému a další. Zásadní význam pro prevenci i léčbu je úprava životního stylu s dostatečnou tělesnou aktivitou a správnou výživou, vyhýbání se škodlivin jako je kouření, alkohol, a pití kávy. Užívání minerálů a vitamínů předcházející vzniku onemocnění osteoporóza a chození na preventivní prohlídky k lékaři. Pro tuto práci byla zvolena metoda dotazování techniku dotazníku. Byl vytvořen dotazník, který obsahoval 17 uzavřených otázek a 8 polootevřených otázek. Bylo rozdáno celkem 120 dotazníků, celkový počet vrácených dotazníků bylo 113, z nichž 12 bylo vyřazeno pro neúplnost. Návratnost dotazníku byla tedy 84,2 %. Výzkumný vzorek tvořilo celkem 101 respondentek ve věku 18 - 40 let z Českých Budějovic. Cíle bakalářské práce byly splněny. Hypotéza H1 byla potvrzena a H2 byla potvrzena. Výsledky práce budou použity jako podklad pro seminář o problematice osteoporózy a její prevence určený pro laickou veřejnost.
The measure information about the osteoporosis problems by women at the age below forty years
Keywords: osteoporóza; prevence; informovanost; edukace; osteoporosis; prevention; information; education