Rozpočtový proces na úrovni obce - teorie a praxe - Kotlanová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce poskytuje informace o rozpočtovém procesu a jeho jednotlivých fázích, mezi které patří návrh rozpočtu, projednání a schválení rozpočtu, kontrola plnění rozpočtu a závěrečný účet obce. Plánování příjmů a výdajů se střetává s problémem rozpočtového omezení. Nezbytnou součástí je rozpočtový výhled, podle kterého obec plánuje investice do budoucna a snaží se tímto způsobem rozložit peněžní prostředky, a to s ohledem na své finanční možnosti. Nejprve jsou charakterizovány pojmy týkající se územní samosprávy, platná legislativní úprava a rozpočtová pravidla, která musí územně samosprávné celky dodržovat. Následuje obecný popis individuálních etap rozpočtu obce se zaměřením na první fázi, kterou je návrh rozpočtu. Takto charakterizované fáze rozpočtového procesu jsou následně uplatněny na zvolenou obec Číhaň. V samotném závěru práce jsou uvedeny syntézy zjištěných poznatků rozpočtového procesu a jsou doporučeny také možnosti na zlepšení.
Budgetary Process at the Level of Municipality - Theory and Practice
Keywords: rozpočtový proces; obec; rozpočtový výhled; budgetary process; municipality; budget forecast