Environmentání dopady pěstování japonského topolu z pohledu emisí skleníkových plynů - Kaňka, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce "Environmentální dopady pěstování japonského topolu z pohledu emisí skleníkových plynů" je vytvořit obecný přehled o pěstování rychle rostoucích dřevin, konkrétně pak Topolu japonského, literární rešerší. Dalším cílem je zpracovat výzkum zaměřený na vliv jeho pěstování na životní prostředí s ohledem na produkci skleníkových plynů, která je vyjádřena produkcí emisí oxidu uhličitého (CO2 eq). Pro tento účel byl pro práci zpracován rámec veškerých operací a zásahů zahrnujících založení, ošetřování a následnou sklizeň plantáže. Pomocí těchto dat byla v programu SIMA - PRO vypočtena celková emisní zátěž z hlediska produkce CO2 eq pro životní prostředí plynoucí z pěstování energetických plodin.
Environmental aspects of japan poplar growing - greenhouse gases emissions
Keywords: biomass; japan poplar; energy crops; carbon dioxide; biomasa; japonský topol; energetické plodiny; oxid uhličitý