Prevence domácího násilí - Šafářová, Radmila (Jihočeská univerzita, 2009)
ŠAFÁŘOVÁ Radmila. Prevence domácího násilí. České Budějovice: Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity a Jindřichův Hradec: Fakulta managementu Vysoké školy ekonomické, 2009. 79 s. Bakalářská práce Cílem bakalářské práce je přispět ke zmapování problému domácího násilí a analyzovat možnosti prevence v oblasti domácího násilí nejen na úrovni jednotlivce, rodiny, pracovního kolektivu a sociální skupiny, ale i neziskových organizací a státních institucí a státních orgánů zabývající se ochranou a pomocí obětem domácího násilí a působících na teritoriu města České Budějovice. Teoretická část bakalářské práce vymezuje základní pojmy a příčiny vzniku domácího násilí, charakteristiky osobnosti oběti a pachatele, instituce, které poskytují pomoc obětem a možné způsoby prevence domácího násilí. V praktické části je podle výsledků zjištěných vyhodnocením dotazníků od respondentů malého průzkumu k problematice prevence domácího násilí zjištěna povědomost o dané problematice a na základě statistických údajů je provedena analýza výskytu a charakteru domácího násilí v jednotlivých skupinách obyvatel města České Budějovice. Na základě zjištěných výsledků jsou v závěru vymezeny způsoby využití možných preventivních opatření k zabránění vzniku či pokračování domácího násilí vůči jeho obětem.
Prevention domestic violence
Keywords: domácí násilí; oběť; agresor; institut vykázání; intervenční centrum; prevence; domestic violence; victim; aggressor; expel institution; interventional centre; prevention