Drogová scéna a život ve squatech na Příbramsku - Fárová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce je věnována problematice drogové scény a životu ve squatech. Jedná se o závažné sociální problémy, se kterými se musí potýkat současná společnost. Práce mapuje tuto problematiku v rámci konkrétního regionu, za který bylo zvoleno Příbramsko. Drogová scéna a život ve squatech na Příbramsku je problematika velmi aktuální. Drogy se stávají více populární zvláště mezi mladými lidmi. Důvodů je mnoho mladí velmi často zkouší, kde jsou vlastně jejich hranice. Mezi konkrétní důvody mohou pak patřit například rodinné problémy, problémy ve škole nebo také s partnerem. Cílem práce je zmapovat drogovou scénu a squatting na Příbramsku očima lidí užívajících nelegální návykové látky. Práce je tedy zaměřena na drogy v obecném hledisku determinace podle jejich původu, podle jejich účinku a také podle rizika vzniku závislosti. Drogová závislost je neschopnost obejít se bez drogy, což je pro narkomany typické. Drogová scéna v České republice je charakteristická především tím, že z ní můžeme vyvodit drogy, které jsou u nás nejvíce rozšířené jedná se o konopí a konopné drogy, MDMA (extáze) a v neposlední řadě také pervitin. Ve Středočeském kraji je situace víceméně neměnná již několik let. Squatting je neoprávněné obsazování prázdných domů a jejich následné obydlování. Právě ve squatech se můžeme setkat s celou řadou drogově závislých lidí. Teoretická část práce je zaměřena na několik problematických oblastí. Jsou jimi drogy, drogová scéna v ČR, sociální práce s drogově závislými a v neposlední řadě i squatting. V praktické části práce byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu. Praktická část práce je věnována dotazníkovému šetření, které se odehraje v Kontaktním centru Příbram. Dotazníkové šetření bylo zcela anonymní a respondenti byli dotazováni na užívání nelegálních návykových látek a squatting. Výzkumné šetření pracovalo se třemi hypotézami. První hypotéza předpokládala, že s bydlením ve squatech mají na Příbramsku zkušenosti spíše muži než ženy. Tato hypotéza byla vyvrácena. Druhá hypotéza, která zněla: příbramští uživatelé nelegálních návykových látek starší 25 let upřednostňují intravenózní aplikaci užití návykové látky, zatímco mladší uživatelé volí méně rizikové možnosti užití, se potvrdila. Třetí hypotéza, předpokládající, že v Příbrami utratí více mužů než žen nad 500 Kč za drogy denně, byla rovněž potvrzena.
Drug Scene and Living in Squats in Příbramsko
Keywords: droga; drogová závislost; konopné drogy; MDMA; pervitin; squatting; drug; drug addiction; cannabis; MDMA; methamphetamine; squatting