Význam signální dráhy insulinu ve fyziologii klíštěte Ixodes ricinus - Kozelková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou insulin receptorové dráhy v klíštěti Ixodes ricinus. Klíšťata jsou obligátní krev sající ektoparazité, přenášející mnoho patogenů jako jsou bakterie, viry a protozoa. Parazité jsou závislí na svých hostitelích skrze příjmu živin pro přežití, vývoj a rozmnožování. Insulin receptorová dráha je silně konzervovaná a reguluje širokou škálu fyziologických a anabolických procesů v závislosti na dostupných živinách. Cílem mé práce bylo ověření funkce komponent insulin receptorové dráhy. Tyto komponenty byly identifikovány ve střevním transkriptomu, konkrétně insulin receptor (IrInR), protein kináza B tzv. AKT (IrAKT) and IrTOR. Dále byla zhodnocena exprese jednotlivých genů v průběhu sání a po plném nasátí pomocí qRT-PCR. V této diplomové práci byl dále posouzen fenotyp po RNAi umlčení, injikování insulin receptor antagonistou (IRA) a umělém krmení klíšťat AKT a TOR inhibitory. Dále byl posouzen vliv imunizace králíků IrInR rekombinantním proteinem na následnou infestaci klíšťat.
The importance of the insulin receptor signaling pathway in physiology of Ixodes ricinus ticks
Keywords: Ixodes ricinus; insulin receptorová dráha; insulin receptor; RNAi; umělé krmení klíšťat; infestace klíšťat; Ixodes ricinus; insulin receptor signaling pathway; insulin receptor; RNAi; artificial feeding; tick infestation