Využití jednotlivých převodových stupňů u traktorů vyšších výkonových tříd. - Drahoš, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo sledovat provoz dvou traktorů s rozdílnými variantami převodovek, a to s řazením plně pod zatížením a se skupinovým řazením pod zátěží, z pohledu užívaných převodových stupňů při různém pracovním nasazení (podmítka, orba, a setí). Nejdříve v literárním přehledu je popsán historický vývoj, konstrukce a činnost dnes používaných traktorových převodovek. Následuje metodika s popisem způsobu měření a vyhodnocení, přináší použité výpočtové vzorce. Vlastní měření bylo provedeno na traktorech John Deere 7810 s převodovkou Powershift 19/7 a AutoQuad 20/20 a prokázalo, že v praxi dochází k využití pouze několika převodových stupňů z mnoha instalovaných. Pro jednoduchý návrh optimalizace převodových stupňů jsou použity součtové tabulky doplněné grafy pro jednotlivé převodovky. Na základě měření a po analýze dat je předložen návrh převodovky s 10 stupni vpřed a 2 stupni vzad s převody plně řazenými pod zatížením. Současní výrobci a trh však dnes nabízejí u traktorů s mechanickými převodovkami stále větší množství převodových stupňů než v minulosti. Stále více se prosazujícím trendem je instalace převodovek s plynulou změnou převodového poměru se současným využitím pokročilého současného elektronického řízení převodovky a motoru traktoru.
The utilization of the individual gears for tractors higher power series
Keywords: traktor; převodovka; převodový stupeň; měření času; tractor; transmission; gear; time measuring