Elemente des Heimatromans in Rudolf Slawitscheks "Der blaue Herrgott" - Ditrichová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tématem této bakalářské práce je literární rozbor románu "Der blaue Herrgott" Rudolfa Slawitscheka, německého spisovatele žijícího v Praze na počátku 20. století. Jeho román byl v době svého vydání označen jako "sudetoněmecký Heimatroman". Jednou z výzkumných otázek, na které práce hledá odpověď, je žánrové zařazení románu, tj. zda se v díle skutečně objevují prvky sudetoněmecké literatury, nebo zda se nese prvky převážně venkovské literatury a vývojového románu. Dílo je zařazeno do literárně-historického kontextu, k tzv. šumavské literatuře, kde výrazně dominuje Stifterova tvorba. Práce je doplněna o srovnání Stifterova "Pozdního léta" a Slawitschekova "Der blaue Herrgott", kde jsou zdůrazněny prvky vývojového románu.
Elements of regional literature in Rudolf Slawitschek's "Der blaue Herrgott"
Keywords: Rudolf Slawitschek; Der blaue Herrgott; venkovská literatura; šumavská literatura; vývojový román; Adalbert Stifter; Pozdní léto; Rudolf Slawitschek; Der blaue Herrgott; regional literatur; literature of the Šumava district; Bildungsroman; Adalbert Stifter; Der Nachsommer