Práce nelékařských zdravotnických pracovníků v bankách mateřského mléka - Podlahová, Pavla; Machová, Alena; Hanzl, Milan (Solen, s.r.o., 2019)
Kojení přináší řadu výhod dítěti, matce, rodině a celé společnosti. Jedná se o výhody zdravotní, výživové, imunologické vývojové, psychologické, sociální, ekonomické i ekologické. V případě, že matka své dítě kojit nemůže, nabízí se možnost krmení cizím mateřským mlékem. Za tímto účelem vznikly po celém světě, Českou republiku nevyjímaje, banky a sběrny mateřského mléka. Mléko poskytují zdravé matky (dárkyně), které mají i po nakojení vlastního dítěte mléka přebytek. Darované mateřské mléko se pak nejčastěji využívá pro nedonošené novorozence, jejichž matky nemají mléka dostatek. Článek seznamuje s výsledky kvalitativního výzkumného šetření zaměřeného na náplň práce nelékařských zdravotnických pracovníků v bankách mateřského mléka. Z výsledků vyplynulo, že banky mateřského mléka zajišťují získávání dárkyň a dále pak sběr, vyšetření, zpracování, uložení, evidenci a distribuci mateřského mléka. Rozdíly v jednotlivých zařízeních byly zaznamenány především v oblasti edukace dárkyň, v požadovaných vyšetřeních dárkyň, ve finančním ohodnocení, svozu a distribuci darovaného mateřského mléka.
The work of non‑medical healthcare workers in human milk bank
Keywords: banka mateřského mléka; nelékařský zdravotnický pracovník; novorozenec; dárkyně; human milk bank; non‑medical healthcare worker; newborn; donor