Územní diferenciace volební účasti v komunálních volbách v Česku - Hřebíčková, Anna (Jihočeská univerzita, 2023)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na analýzu územní diferenciace volební účasti v komunálních volbách. Práce využívá kvantitativní analýzy dat volební účasti za referenční období 2006-2022. Zkoumá, jak se volební účast liší v různých geografických oblastech a jaké vlivy a faktory mohou tyto diferenciace ovlivnit. Volební účast je analyzována v hierarchicky odlišných územních celcích, jako jsou obce, okresy a kraje, Zároveň jsou tyto diferenciace vyjádřeny pomocí mapových výstupů. Důraz je kladen zejména na "problémové" regiony Česka-venkov, pohraničí nebo vnitřní periferie. Zároveň poukazuje na vývojový aspekt volební účasti v čase, k těmto účelům je v práci využit index změny. Následně dochází i k analýze vztahu mezi volební účastí a vybranými sociodemografickými či socioekonomickými charakteristikami obyvatel. Zkoumá se zejména vliv faktorů jako jsou věk, vzdělanost a nezaměstnanost.
Territorial differentiation of voter turnout in local election in Czechia
Keywords: Česko; komunální volby; územní diferenciace; volební chování; volební účast; Czechia; local elections; territorial differentiation; electoral behaviour; voter turnout